• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
      • عرض المستودع الرقمي
      • البحث في المستودع الرقمي (البحث البسيط والبحث المتقدم)
      • ارسال عملك للمستودع الرقمي
      • مصطلحات المستودع الرقمي
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الطب
  • أبحاث الطب
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الطب
  • أبحاث الطب
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    The effect of nuts consumption on circulating oxidized low-density lipoproteins: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.

    Thumbnail
    التاريخ
    2023-03-01
    المؤلف
    Abbasifard, Mitra
    Jamialahmadi, Tannaz
    Reiner, Željko
    Eid, Ali H
    Sahebkar, Amirhossein
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    This systematic review and meta-analysis evaluated the effect of nuts in decreasing circulating levels of oxidized low-density lipoproteins (ox-LDL). A literature search was performed of major electronic databases (MEDLINE/PubMed, Scopus, and ISI Web of Science) from inception up to November 15th, 2021 to find randomized controlled trials (RCTs) evaluating the effect of different nuts on circulating levels of ox-LDL. The effect size was determined using standardized mean difference (SMD) and corresponding 95% confidence intervals (CI). Evaluation of funnel plot, Begg's rank correlation, and Egger's weighted regression tests were used to assess the presence of publication bias in the meta-analysis. This systematic review and meta-analysis included 15 RCTs involving 997 subjects. Meta-analysis showed that nuts significantly decreased serum levels of ox-LDL. Besides, meta-regression results of the association between confounders such as duration of nuts consumption or delta LDL-cholesterol and levels of ox-LDL, were not significant. The correlation between nuts type and ox-LDL levels was significant in subgroup analyses suggesting the most significant effect of pistachios consumption on reducing the circulating concentrations of ox-LDL. To conclude, nuts consumption decreases the circulating concentrations of ox-LDL which might be beneficial for the prevention and/or progression of ASCVD.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1002/ptr.7787
    http://hdl.handle.net/10576/40621
    المجموعات
    • أبحاث الطب [‎1911‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشر

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video